הם מושכים אותך אליהם כמו במטה קסם.
צפת. אלפי שנות היסטוריה יהודית מצוירות בסמטאות האבן העתיקות שלה, מביאות את סיפורם של אנשים ומקומות ואגדות.
פנינת ההיסטוריה התיירותית הצפונית משלבת את כל מה שאנחנו, הישראלים, אוהבים. נוף גלילי עוצר נשימה, אוויר הרים צלול ומשכר, נכסי טבע ותרבות, אורבאניות וכפריות, מורשת גבורה, אישים דגולים, מעיין שמימיו קפואים, אבל השפעתו מופלאה ואיך אפשר בלי יידישקייט ופסטיבל כלייזמרים.
יש בה בצפת מזיגה של הוויה ישראלית עם אווירת חוץ לארץ ונדמה שהפעם, "בדיוטי פרי" הווירטואלי של צפת אפשר למצוא ספרי תורה ומזוזות וכתבי יד עתיקים. לתייר הישראלי זה מרגיש נכון, הכי נכון שאפשר. זוהי צפת וזה מה שיש בה ואנו הולכים מרותקים בעקבותיה והיא לוקחת אותנו למסע אשר לאחריו כבר שום דבר לא יהיה כמו שהיה.
שיעור היסטוריה:
ההיסטוריון יוסף בן מתיתיהו,מזכיר את העיר צפת בשמה אז, ספה כעיר מבוצרת שלקחה לעצמה תפקיד בשנת 66 לספירה בעת המרד הגדול ברומאים.
בתחילת האלף השני הקימו הצלבנים מצודה כבירה בהרי צפת, אשר שמרה על הדרך לדמשק. בקרבות העזים שהתרחשו בין הצלבנים לצבאו של המצביא סלאח א דין ולממלוכים, נהרסה המצודה מספר פעמים והחליפה ידיים.
הסולטאן הממלוכי ביברס הקים בעיר צפת את נציבות הגליל, בזכות מיקומה האסטרטגי, הימצאות קברי צדיקים בה ובסביבתה הקרובה והביטחון שהעניקו ביצוריה של העיר לאורחים.
כאשר נכבשה צפת בשנת 1516 בידי העות'מאנים, הגיעו אליה מגורשי ספרד והקימו בה מרכז חשוב לאריגי צמר. ההצלחה הכלכלית שהביאה אומנות האריגים לצפת, משכו אל העיר גם רבים מחכמי תורת הקבלה וצפת הפכה עד מהרה למרכז של חוכמת הקבלה בארץ ישראל.
בין החכמים שחיו ופעלו בעיר, רבי יוסף קארו, מחבר "השולחן ערוך", רבי יצחק לוריא, האר"י הקדוש, רבי משה קורדוברו מחברו של הספר החשוב "תומר דבורה", רבי משה אלשייך וחכמים רבים נוספים.
במאות ה – 17 וה – 18 אירעו בצפת רעידות אדמה שהחריבו חלקים ניכרים מהעיר ועצרו את התפתחותה.
במאורעות המרד הערבי בשנת 1929 רצחו פורעים ערבים 18 מתושביה היהודים של צפת, אות ראשון לקרבות העזים שיתרחשו בעיר במלחמת העצמאות.
בתאריך 16 באפריל 1948 , בעת יציאת כוחות המנדט הבריטי מצפת, תפסו הערבים נקודות אסטרטגיות שולטות בצפת והעמידו במצור את הרובע היהודי.
בבוקר הראשון לחודש מאי 1948 הסתערו לוחמי הפלמ"ח על צפת ובסדרה של קרבות קשים הכריעו את צבאות ערב ששלטו בה ושחררו אותה סופית.
מאז עלתה צפת כפורחת. נשמר בה צביון חיים משותף של חילונים ודתיים, הוקמו בה רובע אמנים משגשג ומדרחוב תוסס ובו מסעדות וגלריות, המושך אליו מבקרים רבים, מרכז רפואי צפוני מוביל, מכללה אקדמית ובית ספר חדש לרפואה, מלונות מרשימים ומגוון רחב של אתרי תיירות ונופש.
מעל כולם פועם ליבה של צפת. העיר העתיקה. עיר שבין סמטאותיה חיו אז וחיים היום חיים יהודיים תוססים של תורה ואומנות, חלומות ומעשים, חזון והגשמה.
הנה טעימה מנפלאותיה של צפת העתיקה. אתם מוזמנים לבוא ולבקר בה, לגלות את רבדיה, להתרגש ולחזור אליה שוב ושוב.
צפת העתיקה מורה מבוכים:
בית הכנסת האר"י: בית הכנסת העתיק קרוי על שמו של רבי יצחק אשכנזי לוריא, האר"י הקדוש. תוכלו להגיע אליו מההסתעפות של סמטאות מגיני צפת ובר יוחאי מרחוב ירושלים. סמטאות אלה מוליכות ישירות אל כיכר המגינים שמימין לה יורדות מדרגות אל בית הכנסת האר"י. בית כנסת זה נהרס ברעידת האדמה העזה שפקדה את צפת בשנת 1837 ובשנת 1985 שוקם ושוחזר.
מקווה האר"י: שוכן במורד בית העלמין העתיק של צפת. מימיו של המקווה נחשבים לקרים במיוחד והאמיצים שיטבלו במימיו, מובטחות להם סגולות וישועות.
בית הכנסת אבוהב: בית כנסת מיוחד במינו שבו שמור ספר תורה עתיק שכתב רבי יצחק אבוהב. בית הכנסת מעוצב בצורת כיפה וקירותיו הפנימיים כחולים.
בית העלמין העתיק של צפת: בית עלמין זה הוא הוא סיפורה של צפת. ברחביו טמונים גדולי הדור שפיארו את צפת. האר"י, רבי יוסף קארו, רבי משה קורדוברו, רבי יוסף בירב, עולי הגרדום אשר נתלו ע"י הבריטים בכלא עכו בשנת 1947 ועוד.
בית הכנסת על שם האר"י הקדוש: עפ"י המסורת נגלה לרב בחדר קטן מתחת לבית הכנסת מלאך אלוהים בדמות "המגיד". חזיון זה הועלה ע"י רבי יוסף קארו על הכתב, בספרו "מגיד מישרים".
מרכז הסת"ם: מרכז אינטראקטיבי מרתק ומשוכלל המספק הצצה אל עולם הסת"ם. מפגש עם סופר סת"ם, תצוגת ספרי תורה ומזוזות ואולם משחקים אינטראקטיביים.
המוזיאון לאומנות הדפוס: מוזיאון הדפוס שוכן בחלקו העליון של רחוב המדרגות בצפת וקיימות בו תצוגות של מכונות דפוס, אוסף ספרים וכתבים עתיקים ועוד. המוזיאון מביא את סיפורו המרתק של בית הדפוס הראשון במזרח התיכון כולו. בית הדפוס של אברהם ואליעזר אשכנזי, אשר נוסד בשנת 1576 .
גבעת המצודה: המצודה הצלבנית המרשימה ממוקמת בראש גבעה נישאה וההשערה אומרת שהיא הוקמה לראשונה בידי יוסף בן מתיתיהו, כחלק מביצורי המרד הגדול ברומאים. במרכזה של המצודה מגדלי שמירה ממלוכיים ובחפירות שנערכו בה לאורך השנים התגלו שרידי חומות בצורות, בורות מים, פגזי תותחים מברזל, כלי חרסינה ועוד. בגן הזיכרון הסמוך למצודה ישנה אנדרטא ללוחמים שנפלו בקרבות צפת במלחמת השחרור
שעות הפעילות: א - ה 14:00-09:00 ו': 13:00-09:00.
מוזיאון התנ"ך: נמצא בראש גבעת המצודה ובסמוך למצודה עצמה. המוזיאון נוסד בשנת 1984 בידי אמן בשם פיליפ רטנר ומציג אוסף פרטי של תמונות, סיפורים וממצאים מתקופת התנ"ך. שעות פתיחה: א-ה 14:00-09:00, שישי 09:00 - 13:00. טלפון 046999972. כתובת אתר האינטרנט של המוזיאון: http://www.israelbiblemuseum.com/
מוזיאון בית המאירי: מוזיאון תולדות היישוב היהודי כולל אוספים מרגשים של ספרים, תמונות, כלי עבודה ומלאכת יד, כתבי יד וסיפורים מההיסטוריה של צפת. שעות הפעילות של המוזיאון: א, ב, ג, ד, ה 14:00-09:00 שישי 13:00-09:00.
מוזיאון הבובות: הוקם בשנת 1994 ע"י האמנית מילה רוזנפלד לזכר בתה אלה שנרצחה בפיגוע. הכניסה בתשלום. א,ב,ד,ה 18:00-10:00 יום ו' 10:00-17:00 הכניסה בתשלום. 04-6972041.
פנינה תיירותית נוספת בצפת היא רובע האמנים. ניתן לבקר בסדנאות היצירה של האמנים, להתרשם מהיצירות ולרכוש אותן. במקום מתקיימות גם סדנאות לילדים, לנשים ולמשפחות.
פסטיבל הכליזמרים: מדי קיץ מתאספים בצפת מוסיקאים מובילים במסגרת פסטיבל הכליזמרים. מופעים במגוון רחב של סגנונות מתקיימים לאורך הפסטיבל. הרכבים מעניינים, מוסיקה יהודית, מופעי מחול, מופעי רחוב ומופעים בתשלום.
אירוח בצפת:
בצפת קיים מגוון עצום של אפשרויות אירוח. מלונות מפוארים, אחוזות אירוח יוקרתיות, צימרים למשפחות ולזוגות, צימרים לדתיים, אכסניות ובתי אירוח. בכולם נושבת רוח הכנסת האורחים המקסימה של צפת.
מה באזור:
העיר צפת ממוקמת על רכס הר כנען וניתן להגיע ממנה בקלות לכל מסלולי הטיולים והאטרקציות בגליל העליון, ברמת הגולן, באזור הכנרת והגליל התחתון וכמובן, כרמיאל, עכו ומישור החוף.