הגן הלאומי אפולוניה הוא שמורת טבע מיוחדת במינה אשר מחכה לכם בצפון מערב הרצליה. אם אתם רוצים לנשום קצת אוויר ים ולטייל בין חורבותיה של עיר צלבנית מרשימה, אפולוניה היא המקום המושלם עבורכם. זהו
מסלול טיול במרכז אשר משלב עבורכם היסטוריה, תרבות ונופים עוצרי נשימה. כמו כן, הטיול בגן הלאומי אפולוניה הוא טיול קצר וקליל המתאים גם למשפחות עם ילדים. נכים ובעלי מוגבלויות יכולים לטייל במקום על בסיס חנייה הסמוכה למבצר הצלבני.
על מנת לספר את סיפורה של העיר אפולוניה, עלינו לחזור אחורה בזמן אל המאה ה-6 לפנה"ס. בימים ההם, הפניקים, עם שמי אשר ישב על רצועת החוף שבין סוריה ועכו, הקימו על רכס הכורכר של השרון את העיר ארסוף. העיר נקראה על שמו של אל הסער הפיניקי, רשף. תושבי המקום הפניקים התפרנסו בעיקר ממסחר ימי וייצור צבע הארגמן מחילזון הארגמון. במרוצת השנים, אימפריות רבות כבשו את העיר והתיישבו בה.
בתקופה ההלניסטית, תושבי ארסוף החליטו לשנות את שמה של העיר ל"אפולוניה" (על שם האל אפולו) וזאת בכדי להעניק למקום גוון יווני ולא שמי. כאשר הרומאים כבשו את ארץ ישראל, אפולוניה גדלה והתפתחה עד לכדי יישוב עירוני גדול. למעשה, הייתה זו שעתה היפה של אפולוניה והיא הייתה לעיר הנמל החשובה ביותר בין קיסריה ליפו. בתקופה זו, נמל אפולוניה קיים קשרי מסחר אפילו עם מדינות בצפון אפריקה ומערב אירופה.
הביזנטים שינו את שמה של העיר לסוזוסה, ובתקופתם האוכלוסייה במקום הורכבה מתמהיל של שומרונים ונוצרים. במקביל, במהלך התקופה הביזנטית התפתחה בעיר תעשיית זכוכית ענפה. גודלה של אפולוניה הגיעה בשיאו עד לכדי כ-600 דונמים.
בלדווין מלך ירושלים הביא את הבשורה הצלבנית לאפולוניה. במהלך מסע הצלב הראשון, העיר נכבשה מהמוסלמים על ידי הצלבנים ולמעט שליטה מסוימת של המוסלמים במקום לאחר הקרב המפורסם בקרני חיטין, היא נותרה צלבנית לחלוטין עד לכיבוש הממלוכי. כאשר אפולוניה נפלה בידיו של ביברס הממלוכי, היא נותרה שוממה ולא יושבה עוד מעולם.
נפתח למבקרים לפני כ-10 שנים בלבד
הגן הלאומי אפולוניה הוא אחד מהגנים הלאומיים "הצעירים" ביותר בישראל. אמנם רשות העתיקות החלה לחפור במקום כבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת, אך הגן נפתח למבקרים לפני כ-10 שנים בלבד (באביב 2002). עיקר החפירות באתר נערכו על ידי פרופ' ישראל רול ז"ל מאוניברסיטת תל אביב. היות והאתר הארכיאולוגי המרהיב הזה ממוקם על קצה רכס הכורכר, הוא נמצא בסכנת התמוטטות. אי לכך, הקרן העולמית למונומנטים הכירה באופולוניה בתור אחד ממאה האתרים העולמיים אשר נתונים בסכנה. ארגון אונסקו הכניס את אפולוניה לרשימת אתרי המורשת הצלבנית בעולם.
איפה זה נמצא?
על מנת להגיע אל הגן הלאומי אפולוניה עליכם לנסוע על כביש החוף ולפנות לכיוון הרצליה במחלף כפר שמריהו. הקפידו לעקוב אחר השילוט לאזור הרצליה פיתוח. בכיכר השנייה פנו ימינה והמשיכו ישר עם הכביש עד הסוף. לאורך הדרך תוכלו לשים לב לשילוט חום המכווין אתכם לגן הלאומי. שימו לב, כל תוכנות הניווט המתקדמות מכירות את הגן הלאומי אפולוניה.
מטיילים במבצר צלבני ומשקיפים אל הים
בכניסה לגן הלאומי תקבלו חוברת הדרכה קצרה הכוללת גם מפה של האתר. לרשותכם בחירה מבין שני מסלולים, מסלול אחד ישיר אשר מגיע אל המבצר הצלבני, ומסלול "ארוך" יותר – שביל הים - אשר כולל גם הליכה על בסיס על רכס הכורכר. מומלץ לבחור באופציה השנייה. זאת הן משום שתוכלו לחזור על בסיס השביל העליון, והן משום שההליכה על שביל הים היא חוויה נפלאה.
המסלול בסך הכל קצר ולאורך הדרך תוכלו להתרשם משרידי העיר הצלבנית. כמו כן, את המסלול מלווה נוף פתוח ומקסים של אחד החופים היפים ביותר בישראל. זוהי כמובן רצועת החוף שבין הרצליה לארסוף. במהלך המסלול, ימתינו לכם ספסלים המשקיפים אל הנוף המשגע.
בין אם בחרתם בשביל הישיר למבצר הצלבני, ובין אם העדפתם את שביל הים, בתוך זמן קצר תגיעו אל שרידי המצודה המדהימה. כעת, ממתינה לכם חוויה נפלאה. ראשית, אתם מוזמנים לעלות אל ה"פנטהאוז" של המבצר וליהנות מתמונת נוף מרהיבה של קו החוף של השרון. בנוסף, המבצר השתמר וניתן ממש לסייר בין החדרים השונים. רשות הטבע והגנים הציבה במקום שילוט אשר מאפשר לכם להרגיש את האתר. למשל, תוכלו לחוש בעוצמתו של אולם הכנסים המזרחי, להשקיף אל הנוף מהמרפסת או לדמיין את הסעודות שהתקיימו בחדר האוכל.
בכניסה לגן הלאומי תוכלו ליהנות משולחנות קק"ל בצל עצי זית. אתם מוזמנים לקנח את הטיול במבצר אפולוניה עם ארוחה קטנה באוויר הפתוח. בקיצור, מבצר אפולוניה הוא מסלול טיול באזור השרון אשר מספק לכם חוויה קלילה, נהדרת ומדליקה.
מסלולי טיול מומלצים באזור: